Citrom a kozmetikában

A citrom számtalan lehetőséget biztosít a kozmetikában

Citrom a kozmetikában

2008.10.04. 11:22 Vörösrózsa

A citrom a kozmetikában nagyon jól alkalmazható a következőkre:

 
   Hatásos kézápolószer: glicerinbe keverjünk pár csepp citromot és az ujjaktól a csukló irányába masszírozzuk bele a kézbőrbe.
   Kisimítja az arcbőrt: egy tojásfehérjét, három-négy csepp citromlével habbá verünk és 10 percre felkenjük a letisztított arcbőrre.
   Zsíros, mitesszeres, pattanásos bőrre pakolás: 3 dkg élesztőt keverjünk össze egy mokkáskanál citromlével és annyi joghurttal, hogy kenhető masszát kapjunk. A pakolást kb. 10 percig hagyjuk fent.
   A citrom a kozmetikában a következőkben is jól használható: A kicsavart citrom héját ne dobjuk el, konyhai munka után belsejével kenjük be kezünket, utána krémezzük jó minőségű kézbalzsammal.
   Fogínyvérzés megszüntetésére próbáljuk ki: minden nap fogmosás után a foghúst masszírozzuk meg citromlével. A vitaminos masszázs erősíti a fogínyt.
   Szépíti, rugalmassá teszi a bőrt: ha a napi megszokott arckrémünkbe néhány csepp citromlét keverünk és úgy kenjük fel az arc és nyakbőrre.
   A citrom a kozmetikába a továbbiakban is jó szolgálatot tesz:Nyers uborka lébe csepegtessünk citromot, mártsunk bele egy vatta darabot és néhányszor töröljük át a letisztított arcbőrt. Fokozottan fehéríti, símítja és rugalmassá teszi.
   Citromos almapépbe keverjünk: egy evőkanál tejfölt vagy tejszint, kitűnő pakoló masszát nyerünk.
   Igyunk meg naponta egy pohár limonádét, hatásos belső kozmetika, szintén szépíti bőrünket.
   Tehát a citromnak a kozmetikában a belsőleges hatása is kiváló: Szabályozza a bőr faggyú működését. Eltávolítja az elhalt hámsejteket. Rendszeres használata elhalványítja a szeplőket.  A fürdővízhez adva puhává varázsolja a bőrt, megpuhítja a bőrkeményedéseket.
   Samponba belekeverve csillogóvá illatossá teszi a hajat, használata a lelapult hajat megemeli. Hajöblítésre kiváló. A citrom a kozmetikában így hajápolásra is használható.
 
A citrom a kozmetikában betartása még egyszerűbb lesz ha saját citromfát nevelünk.
 
A citromfa nevelése
Egy szép érett citrom magját kiválasztjuk, elültetjük és szép citromfát nevelhetünk belőle. Jó földbe kell ültetni, meglocsolni és üveglappal letakarni. Ezáltal óvjuk a kiszáradástól és biztosítjuk az egyenletes hőmérsékletet. Ha az első levelei megmutatkoznak vigyázzva átültetjük egy kicsit nagyobb cserépbe. A citromfát a szobába a lehető legjobb napos helyre tegyük, de azért a tűző naptól óvjuk. Télen a lehetőségek szerint 4-5 fokos helyiségben tartsuk. Május elejétől szeptember végéig kitehetjük a szabadba (időjárástól függően). A félárnyékos helyet kedveli a legjobban. A rendszeres öntözésre oda kell figyelni. Nyáron heti 3-4 alkalommal igényli a locsolást. A leveleit naponta többször vizes permetezéssel felfrissíthetjük. A téli öntözést 1 télen 2-3 alkalommal végezzük. Az öntözővíz hőmérséklete legyen 7-8 fokos. A citromfa szép egészséges fejlődéséhez jó földkeveréket, melegágyi földből, lombföldből és homokból keverhetjük össze. A cserép alá cserépalátétet teszünk hogy a felesleges vizet felfogja. A citromfa átültetését tavasszal kell végezni. A fa néhány évesen akár 20-25 db citromot hoz.
Jó ha van otthon saját citrom a kozmetikához.
 
 

web analytics

Címkék: arcápolás szépségápolás citrom kozmetika hajápolás bőrápolás kézápolás arcpakolás citromfa nevelés belső kozmetika